Iedereen die houdt van stunts op motoren weet dat Evel Knievel daarin één van de grootsten was. De beroemde jumpsuit waarin hij stunts deed in 1972 en 1973 wordt geveild, samen met zijn wandelstok die is ingelegd met diamanten. Er wordt verwacht dat het pak zo'n 80.000 dollar op gaat leveren. 

Evel Knievel Jumpsuit

De Jumpsuit
De flamboyante jumpsuit is op en top Amerikaans met de strepen en sterren van de vlag. Ook staan de initialen van Evel erop. Het kledingstuk weegt ongeveer 3 kilo en de sporen die de stunts hebben nagelaten zijn nog duidelijk te zien. Op dit moment is het hoogste bod 36.000 dollar. 

De legendarische stunt
De plekken waarop het pak heeft geschuurd met het wegdek staan voor het gevaar dat Evel Knievel elke keer weer opzocht. Zo droeg hij dit pak bijna 44 jaar geleden, toen hij op 18 februari 1973 over 50 auto's heen sprong met zijn Harley-Davidson. Dat record heeft 35 jaar stand gehouden. Het pak werd vergeleken met de jumsuits die Elvis vaak droeg. Knievel zei daarover: "Alles wat Elvis deed, was op een podium staan en gitaarspelen. Hij is nooit met 130 km per uur tegen de grond gegaan."

Evel Knievel Wandelstok

De wandelstok
Naast de jumpsuit, kan je ook nog bieden op zijn wandelstok. Hiermee was hij bijna altijd te zien op foto's als hij niet op een motor zat. Zoals eerder genoemd is die ingelegd met diamanten en bevat 'ie een geheim drankreservoir. Tegen het einde van 1975 had Evel 433 botbreuken opgelopen (Guinness Book of World Records), waardoor hij wel op die wandelstok moest gaan vertrouwen. De sterke drank die erin zat werd zowel gebruikt voor feestvieren, als voor medicatie. De teller op de veilingsite van Heritage Capital staat op dit moment op 32.000 dollar.

Knievel's carrière 
Robert Craig Knievel junior werd in 1967 bekend, doordat hij met zijn motor over 16 auto's heen sprong. Aan het einde van dat jaar ging er een stunt gruwelijk mis. Hij wilde over de fonteinen van Ceasars Palace springen in Las Vegas, maar viel van zo'n 47 meter hoogte op straat. Hij hield hier kritieke verwondingen aan over. Een andere beroemde stunt is zijn sprong over Snake River Canyon in 1974 met een raket die door stoom werd aangedreven. Zijn parachute opende te vroeg, waardoor hij zo'n 180 meter naar beneden viel. Wonder boven wonder kon hij met slechts lichte verwondingen wegkomen. Knievel ging in 1981 met pensioen en werd opgenomen in de Motorcycle Hall Of Fame in 1999. Hij overleed in 2007 op 69-jarige leeftijd. 

De Veiling
De veiling is te volgen via de website van Heritage Auctions. Je kunt bieden tot en met 25 februari. Overigens, in de feestwinkel kan je voor € 50,- een Evel Knievel Jumpsuit aanschaffen, aangezien het bijna carnaval is.

Plaats reactie

BeveiligingscodeVernieuwen

Motor Vacatures

Geen feed gevonden

Oliepeil Blogs