De aandelen van Harley-Davidson (HOG) stegen afgelopen vrijdag met een enorme 19,76% ten gevolge van speculatie over een mogelijke overname door de private equity-firma KKR & Co. (Kohlberg Kravis Roberts & Co). De laatste keer dat er sprake was van een dergelijke speculatie was in december 2015.

Van 1 januari tot afgelopen vrijdag daalde de waarde van Harley-Davidson met 30% als gevolg van sterk tegenvallende verkopen. Harley-Davidson heeft namelijk moeite om zijn vergrijzende klantenkring van babyboomers te vervangen voor jongeren en de concurrentiedruk van nieuwkomers op de (Amerikaanse) markt als Polaris Industries (eigenaar van Indian en Victory), Triumph en Ducati wordt steeds groter.

Harley Davidson Road Glide 2016

 

KKR & Co is een privaat equity-bedrijf dat bekend staat om het overnemen van bedrijven als Eastman Kodak, RJR Nabisco, Toys "R" Us en vele anderen. De verhouding tussen vreemd- en eigen vermogen (debt-to-equity ratio) van Harley-Davidson is met 52% relatief laag, wat ruimte biedt voor een zogenaamde leverage buyout (overname met vreemd kapitaal) door private-equityfirma’s als KKR & Co. Deze gebruiken vaak een leverage buyout om bedrijven over te nemen, waarna ze het bedrijf grondig reorganiseren en vaak delen van het bedrijf verkopen om de leningen en obligaties af te kunnen betalen en winst te maken. Zowel KKR & Co als Harley-Davidson brengen geen informatie naar buiten over de vermeende overname en weigeren (vooralsnog) commentaar te geven.

Plaats reactie

BeveiligingscodeVernieuwen

Motor Vacatures

    Oliepeil Blogs