Moederbedrijf Polaris Industries komt met een verrassende aankondiging: het trekt de stekker uit motormerk Victory. Volgens CEO Scott Wine is dat te wijten aan tegenvallende groei en verkoopcijfers. De komende 10 jaar wordt nog wel doorgegaan met het leveren van onderdelen en service, en worden dealers en importeurs geholpen bestaande voorraad te verkopen.

Victory logo

Eind van een tijdperk
Victory Motorcycles uit Iowa in de VS bestond sinds 1997 maar kwam nooit echt in de buurt van concurrent Harley-Davidson. Dit ondanks (of dankzij) een opvallende styling van een aantal modellen, zoals de extravagante Vision. Na de overname van het wèl succesvolle Indian Motorcycles in 2011 werd het voor moederbedrijf Polaris moeilijk om zich op beide merken te concentreren, waarop nu de handdoek in de ring wordt gegooid voor het zwakste merk van de twee. Volgens Polaris Industries CEO Scott Wine moest er opnieuw geïnvesteerd worden, wat met de moeizame verkoop van Victory's cruisermodellen moeilijk terugverdiend kon worden.

Victory Touring

Dalende verkoopcijfers
Volgens Polaris piekte de verkoop van Victory in 2012, maar daalde daarna continu. In drie van de afgelopen vijf jaar leed het merk verlies. Victory leverde maar drie procent van de omzet van het beursgenoteerde Polaris concern dat groot is als fabrikant van sneeuwscooters, offroadvoertuigen, quads, ATV's en militaire voertuigen.

Opvallende modellen
In de pakweg 20 jaar dat Victory heeft bestaan, zijn er bijna 60 verschillende modellen in productie gegaan. Alle modellen zijn volgens de Amerikaanse stijl gebouwd met een V-Twin motor. Wat verder kenmerkend is aan de Victory-modellen, is dat de zadelhoogte vrij laag is. De populairste custom cruiser was de Vegas 8-Ball (foto onder), volledig in zwart uitgevoerd en makkelijk naar eigen wens aan te passen. De futuristische Vision (foto boven, rechts) aan de andere kant, was ook een paradepaardje. Deze toermotor was de enige in zijn soort en daardoor een goed uithangbord voor het merk.

Victory Vegas 8Ball

De fans
De onafhankelijke Victory Motorcycle Club telt zo'n 90 chapters wereldwijd. Het gros daarvan bevinden zich in de Verenigde Staten, maar er zijn ook chapters in België, Duitsland en Luxemburg. Victory-liefhebbers zijn er trots op 'anders' te zijn en hebben vaak - na heel wat andere merken gereden te hebben - heel bewust gekozen voor dit merk.      

  • Pinterest

Oliepeil Blogs